Excursió Cala S'Almunia - Cala Màrmols (Santanyí). Diumenge, 2 de juny.

Aquest diumenge dia 2 el nostre objectiu és Cala Màrmols, visita gairebé obligada per aquesta època pre-estiuenca. És un recorregut d’unes quatre  hores (anada i tornada) que acaba en una petita cala amb aigües cristal·lines. 

El recorregut total d’anada i tornada amb 11,1Km.

Per arribar a aquesta cala, primer ens trobarem aprop de Cala s’Almunia on l’encant mariner es manté anys i anys. Després de baixar per unes escaletes caminarem cap a la dreta on hi ha una petita cala de pedra. Buscarem un petit camí estret que ràpidament ens farà agafar alçada. Del que es tracta, d’ara endavant, és de seguir el camí més proper al mar. Els primers passos de l’excursió dels donarem per una zona de penya-segats, amb interessants topònims que la defineixen: el Faralló de S’Almunia, la Cova de Sa Taula, Punta de Ses Falconeres o la Cova Foradada. A la dreta, ja en l’Area Natural Cap de Ses Salines, s’aixeca la casa de la Torre de S’Almunia. La vella talaia es va integrar, amb el pas dels segles, en una construcció que avui compta dues plantes d’alçat i que és visible des del nostre sender.

Entre penya-segats i antics camps de conreu, arribem en poc més de vint minuts des que partim de Cala S’Almunia a Ses Talaies des Bauç. En aquest punt podem visitar un conjunt prehistòric sense excavar. Disposa d’un talaiot, amb la columna central caiguda, a pocs metres del penya-segat.

Després de caminar uns metres més vam arribar a una caseta militar, que compta amb una cisterna, seguim la ruta sense abandonar la línia de l’accidentada costa. Voregem, per la part alta, un espectacular racó conegut com Es Buit. Les aigües se’ns mostren molt vives pel que fa a colors a causa dels clars d’arena. La vegetació de la zona per la qual transitem és escasa, a excepció d’alguns trams de pineda.

Després de passar per Ses Piquets, És Terrer Roig (interesants pedreres que val la pena conèixer) i Es Bancassos, arribem a Cala Figuereta, on els penya-segats tornen a guanyar alçada. La desembocadura d’un petit torrent que gairebé sempre està sec ens obligarà a donar una mica de volta. Travessem dit torrent per una zona obaga. Cala Figuereta no té sorra. En la seva part posterior es troben restes d’un altre poblat prehistòric, cobert per la vegetació, Sa Talaia
Grossa.

Sense desviar-nos dels senders i vorejant la costa, gairebé sense pèrdua aviat veurem el nostre objectiu. Cala Màrmols és una joia, un dels tresors més ben guardats del litoral mallorquí. Arribem a aquesta platja salvatge sense ocupació turística passats uns noranta minuts des de l’inici de l’excursió. 

Accedirem a ella per una pista. La petita cala penetra uns tres-cents metres terra endins i es va formar pel Torrent des Màrmols. Es troba encaixonada entre penya-segats d’uns vint metres d’alçada. És d’aigües cristal·lines i el dipòsit sorrenc és de tan sols uns trenta metres de llarg. 

Per tornar, ho farem després retornant per el mateix camí.

 

Data

02/06/19

 

Dificultat

Fàcil

p

Consells

Portar berenar, aigua, sabata de muntanya, bañador, tovallola i sabates d’aigua. Crema solar i gorra o capell.

}

Hora d'inici

Palma 8:00 h

Ruta 9:00 h.

+

Distància

12 km.

Lloc de sortida Palma

Pavelló esportiu del Secar de la Real

Carrer del Vicari, 07010 Secar de la Real (Palma)

(enllaç Google Maps)

Cost

Socis: gratuït. No socis: 7 €

Assegurança (no federats) 3€

Durada

4:30 h.

Lloc de trobada ruta

Aparcament Cala S’Almonia

  (enllaç Google Maps)

Inscripción

És imprescindible omplir el teu formulari d’inscripció per venir a la ruta

Pin It on Pinterest

Share This