Excursió NW Binissalem-Biniagual. Diumenge, 17 de febrer de 2019

Diumenge que ve, 17 de febrer, visitarem un racó de Mallorca amb molt d’encant. Es tracta del llogaret de Biniagual a la zona del Raiguer de Mallorca, concretament a la zona de Binissalem, i està situat a uns 4 quilòmetres del poble. Ruta que transcorre entre un paisatge de vinyes i la Serra de Tramuntana de fons.
El nom de Biniagual ve de l’època àrab quan era una alqueria dedicada a l’agricultura, i el seu nom àrab era’beni ahual ‘, que significa fill del guenyo. Després de la conquesta de Mallorca per Jaume I, pas a mans dels vescomtes de Bearn, que en 1.264 en feren donació al convent de Jonqueres a Catalunya els que van plantar oliveres, vinyes i cereals.
Al segle XVI, Biniagual era un petit poble amb sis cases, tot i que despoblat a causa de la pesta de mitjan el segle XVII. Va ser a principis del segle XVII quan els habitants van tornar a dedicar-se a la ramaderia, criant ovelles i porcs, així com a la viticultura i el cultiu d’oliveres.
A principis del segle XIX, la vinya substitueixo a les oliveres, fins que a principis del segle XX, la fil·loxera va acabar amb les vinyes. Els habitants del poble van intentar revitalitzar el negoci agrícola amb el conreu d’ametllers i figueres, així com amb la cria d’ovelles i porcs, però, a poc a poc, els habitants del poble renunciar a aquest tipus d’agricultura poc rendible, i van abandonar el ” població “. A mitjan segle XX, Biniagual estava pràcticament en ruïnes.
Eren mitjans dels anys seixanta quan l’alemany Klaus Graf va arribar a Biniagual, i es va trobar amb un poble de cases en ruïnes i camps devastats per les plagues. Va decidir comprar-lo. El que per a molts era una bogeria, per a ell suposava la materialització d’un somni sorgit dels horrors de la Segona Guerra Mundial: posseir uns terrenys que permetessin a la seva família autoabastir-se.
En aquell temps Klaus era un economista de 37 anys nascut a la vora del Main. Avui, gairebé mig segle després, és l’influent i milionari amo de Port Portals.
Després reactivar l’agricultura i des de 1989 es va dedicar a restaurar les cases del poble. Des de 1999, es torna a conrear la vinya a Biniagual, actualment, la vinya abasta unes 34 hectàrees amb 148.000 ceps. El senyor Klaus va morir el 2014.

Data

17/02/2019

Dificultat

Fàcil

p

Consells

Portar berenar, aigua,  calçat esportiu i impermeable

}

Hora d'inici

Binissalem 9:30 h.

+

Distància

11 km.

Lloc de sortida Palma

 

(enllaç Google Maps)

Cost

Socis: gratuït. No socis: 7 €

Assegurança (no federats) 3€

Durada

4:00 h.

Lloc de trobada a Binissalem

 Aparcament Eroski Binissalem

Ma-13A, 3, 07350 Binissalem, Illes Balears

(enllaç Google Maps)

Inscripción

És imprescindible omplir el teu formulari d’inscripció per venir a la ruta

Pin It on Pinterest

Share This