Excursió pels voltants d'Artà.

Reprenem les passejades de cap de setmana. En aquest cas travessam l’illa fins arribar al poble d’Artà. Vos proposam una ruta en la qual comunicarem el poble amb la zona humida de Ses Vergunyes, el monestir de Santa Maria de Bellpuig (actualment en procés de restauració) i el  poblat talaiòtic de Ses Païsses.

Iniciam la ruta molt a prop de la benzinera de l’entrada d’Artà. Agafarem un camí que a l’inici transcorre paral·lel a la carretera Ma-15 i pel qual travessarem el torrent Des Revolts i ens endinsarem per una zona ombrívola o l’aigua hi té una importància cabdal. Caminarem vorejant el Torrent des Molinet fins a arribar a les cases de al Molí de Dalt. Molins, sínies, multitud de safareigs, ponts… ens acompanyaran en aquest primer tram de la ruta.

El camí ens dura de nou a la carretera Ma-15. Hi caminarem uns metres i agafarem un camí que, passant per una planta d’energia solar ens durà al desconegut Monestir de Santa Maria de Bellpuig, a on només s’hi pot accedir caminant. Es tracta d’una antiga  alqueria islàmica donada pel rei Jaume I l’any 1230 a l’abadia premonstratense de Santa Maria de Bellpuig (comtat d’Urgell , Lleida) en la qual construiren una Església i unes cases que l’envolten. Un lloc ple d’història.  

Continuarem per camins i carreteres secundàries amb poc trànsit per zones de conreu i cases de camp. Arribarem a la darrera aturada de l’excursió, al poblat talaiòtic de ses Païsses, que data del voltant de l’any 1000 aC i que és un dels assentaments més extensos i més ben conservats de Mallorca. El visitarem i podrem apreciar el recinte emmurallat i les construccions internes.

Cronològicament es pot situar la seva fundació al voltant de l’any 1000 aC, amb el talaiot central com a origen. Després, d’acord amb els esquemes del poblament talaiòtic, se li van adossar altres construccions, moltes concebudes com a habitatges. La muralla data del voltant dels anys 650-540 aC.

El poblat ja es troba a uns metres del poble d’Artà, arribant en pocs minuts al lloc a on hem deixat els cotxes, completant una passejada agradable, molt completa a nivell de paisatge, amb gran interès cultural i històric, sense desnivell i ideal per reprendre la nova temporada d’excursions.

Per seguir la normativa vigent, farem 4 grups de deu persones. Un cop feta la inscripció obligatòria, l’organització us comunicarà el vostre grup i horari.

 

 

Data

0314/10/2021

 

 

 

Dificultat

Fàcil

p

Consells

Portar berenar, aigua, sabata esportiva.

 

}

Hora d'inici

GRup A-B: 9:15 h.

Grup C-D: 9:30h

 

 

+

Distància

10 km.

N

Inscripcions (fes clic)

Inscripció obligatòria al següent formulari.

Cost

Socis (bono i quota) : 7 € – No socis: 12€ (inclou entrada a Ses Païsses)

+

Assegurança (no federats) 3€

Durada

4:00 h.

Lloc de trobada ruta

Ma-12 A la primera rotonda (hi ha una sínia) a l’entrada d’Artà.

(enllaç Google Maps)

Pin It on Pinterest

Share This