Excursió Raixa, Raixeta i Valldemossa. Diumenge 12 de febrer

Aquest diumenge 12 durem a terme una ruta que ens durà des de Raixa a Valldemossa, passant per Raixeta, i per les possessions de Pastoritx i Son Verí.

Ens veurem al pavelló esportiu del Secar de la Real i partirem amb autocar cap a l’aparcament de Raixa, que serà el punt d’inici de la nostre ruta. 

Raixa, que en el seu origen fou una alqueria islàmica, després de la conquesta de Mallorca l’any 1229 per part del rei Jaume I va passar a les mans del comte d’Empúries. Durant l’edat mitjana va ser propietat de les famílies Sureda de Sant Martí i Zaforteza-Tagamanent.

La família Despuig va ser clau per convertir Raixa en la possessió emblemàtica que tots coneixem. El primer comte de Montenegro, Ramón Despuig i Rocabertí va comprar la possessió el 18 de juny de 1660. El segle XVIII els successius comtes la van reformar i ampliar

L’any 1906 la va comprar l’empresari Antonio Jaume Nadal fins als nostres dies quan la va adquirir el Consell de Mallorca juntament amb el Ministeri de Medi Ambient bloquejant la venda a la dissenyadora alemanya Jill Sander

Deixarem l’espectacular possessió de Raixa a la dreta i agafarem un camí que ens durà a la nostra primera aturada “Raixeta”, que va ser també propietat del Cardenal Despuig. Actualment es troba en estat ruinós a l’espera de que sigui restaurada.

Continuarem travessant el torrent de Raixa o des Colomer per un camí paral·lel al mateix torrent i que en pocs minuts ens durà a les cases de la Possessió de Pastoritx.

Seguirem en marxa fins arribar a la possessió de Son Verí i ens aturarem a berenar a la seva Font (Font de Son Verí o Font des Porcell), que malauradament es troba tota esbucada per un esbaldreg al 2002. Devia ser un lloc especial. Ens queda la descripción que en va fer l’Arxiduc «A baix d’un penyal punxegut cobert d’heure hi ha la cova o gruta de Son Verí, que té dos arcs de mig punt amb un capitell que duu la data de 1591, i un voladís coronat per un bust d’un home amb una bolla damunt el cap; en el timpà es veuen el nom de Jesús i un escut amb mitges llunes, i en el costats basaments amb bolla i pom». Fins i tot, l’escut de la família Verí amb les tres mitges llunes, resta tirat pel prop del camí.

Després de berenar, aviat ja prendrem el camí de baixada cap a Valldemossa, el punt final de la nostra ruta. 

 

 

Data

12/02/2022

 

 

 

 

Dificultat

Fàcil

p

Consells

Portar berenar, aigua, sabata de muntanya.

Portar xubasquero i roba d’abric

}

Hora d'inici

 9:00 h.

 

 

 

+

Distància

11 km.

N

Inscripcions (fes clic)

Cost

Socis (bono i quota) : 5 € – No socis: 10€

+

Assegurança (no federats) 3€

Autocar: de 8 a 10 €

Durada

4:00 h.

Lloc de trobada ruta

Pavelló esportiu del Secar de la Real

(enllaç Google Maps)

Pin It on Pinterest

Share This