Petra, la Cova dels Voltors i la Vall de la Nou.

Aquest dissabte dia 6 de maig durem a terme una ruta bastant especial entre Petra i Manacor. 

El punt de trobada serà a l’aparcament del cementiri de Petra (molt a prop de la carretera de Manacor – Sineu).

Partirem pel Camí de s’Èlia, just aferrat al nostre aparcament. Passarem per damunt les vies del tren, travessarem la carretera Ma-3320 i agafarem el Camí de Son Fogó. Entram a una zona totalment de camp de conreu. El paisatge realment ens impactarà, camps de blat al seu màxim esplendor, amb cases de pedra (Ca na Ubiana, Sa Canova), característiques de la cultura tradicional mallorquina dedicades a l’agricultura y a la ramaderia. Un exemple clar de l’antiga Mallorca rural.

En poc més de 45 minuts iniciarem la baixada a la Vall de la Nou, una trinxa fèrtil, llargaruda i serpentejant, envoltada per turons de rocam calcari, al nord de Manacor i que confronta amb el terme de Petra.

Abans d’arribar-hi, prendrem un camí a l’esquerra que ens durà a la primera aturada d’avui, l’espectacular Cova dels Voltors. Es tracta d’una cova artificial d’enterrament d’època tardotalaiòtica, uns 500 anys a.C. 

Després de la visita a la Cova, tornarem enrera pel mateix camí i ara sí, passant per les imponents cases de Son Roca, baixarem fins al Torrent de na Borges, l’espina dorsal de tota la vall i que ha fet possible aquest  territori a on l’aigua permet crear aquest oasi a l’interior de la nostra illa i facilita l’agricultura de regadiu en tota la zona.

Na Borges, conegut com “el Riu de Mallorca”, té uns 40 km de longitud i és el curs d’aigua més llarg de l’illa, amb una conca hidrogràfica extensa. Porta aigua bona part de l’any i pot arribar a captar en època de pluges intenses un cabal considerable, per mor de la seva conca de recepció àmplia i generosa.

Més enllà del torrent, l’aigua té un paper important a tota la zona i ho observarem gràcies a la gran quantitat de recursos hídrics en forma de fonts, sínies, pous, síquies… que trobarem al nostre itinerari.

Pujarem de nou per el Camí de Sa Coma, passant per la zona a on hi havia la Cova Llarga que es va esfondrar el 6 setembre de l’any 2015 per les puges abundants que hi va haver. La cova tenia una llargària de 70 metres Era una cova que tenia nombroses restes prehistòriques en formes de ceràmica talaiòtica i fòssils ben visibles. Fins l’any 1918 va servir d’habitatge per a la gent de la contrada.

En acabar aquesta breu i còmoda pujada arribarem a l’entrada de la finca de Sa Coma. La deixarem a la nostra esquerra i prendrem el camí de la dreta que ens tornarà dur al Camí de Son Fogó que ens permetrà arribar de nou al poble de Petra. 

Una molt bona opció per començar el cap de setmana!!!!

 

 

Data

6/05/2023

 

 

Dificultat

Fàcil

p

Consells

Portar berenar, aigua suficient, sabata esportiva o de muntanya.

Molt important, portar protecció solar i gorra o capell.

}

Hora d'inici

 9:00 h.

 

 

+

Distància

12 km.

N

Inscripcions (fes clic)

Cost

Socis (bono i quota) : 5 € – No socis: 10€

+

Assegurança (no federats) 3€

Durada

4:00 h.

Lloc de trobada ruta

Aparcament del Cementiri de Petra

(enllaç Google Maps)

Pin It on Pinterest

Share This