Binissalem - Alaró pel Camí Romà

En aquesta ruta, que durem a terme el diumenge dia 30, recorrerem les petites serres i valls aturonades del Raiguer que s’estenen i just a les faldes de la Serra de Tramuntana. Sementers amb cereals i oliveres que combinen amb petits boscos que antigament utilitzaven per a la producció de carbó, extracció de llenya i producció de calç.

El punt d’inici de la ruta l’ubicam a l’estació del tren de Binissalem, d’on arranca el vell i tradicional camí de can Arabí, perpendicular al puig de Bellveure i travessat pel bell i antiquíssim camí del Raiguer.

Des de la mateixa estació ens dirigim al camí de Can Arabí. Creuam les vies per un pas a nivell  i començam a fer passes entre les darreres cases del poble, que progressivament deixam enrere. 

Aviat arribarem a Can Arabí. Deixam a la dreta el camí que pujaria al Mirador de Sa Panada i seguirem recte ja per un camí més de muntanya fins arribar a Coll d’en Simonet. A partir d’aquí les vistes ja seran cap a terres Alaroneres.

Passarem per davant les cases de Son Llabià i continuare m tot dret fins a la carretera (Ma-2110) que uneix Alaró i Lloseta pel coll de Tofla.

Després de girar un parell de vegades sempre cap a l’esquerra veurem les cases de Son Fortesa, a la banda dreta. 

Contiunarem ara en direcció Consell i girarem a l’esquerra pel camí de Bànyols, sense asfaltar. El camí passa per davant les cases i gira cap a llevant, anam tancant circuit entre els pendissos del puig de Bellveure, a l’esquerra, i el puig de Can Cabrit, a la dreta.

Assolirem una mena de collet , a l’esquerra veurem les cases de Can Moranta, i, ben davant, el tram més espectacular del camí de Bànyols, dit popularment el camí Romà, a causa del magnífic empedrat que conserva.

A mesura que anam descendint l’empedrat desapareix fins a desembocar sobre el camí del Raiguer. Girarem a l’esquerra i recorrem un dels camins rurals més bells de la comarca, ja ben documentat en l’Edat Mitjana. En un doble revolt del camí, topam amb les cases de Can Cabrit. Es tracta d’un conjunt de tres possessions conegudes com la Torre de Can Moranta –amb torre de defensa i doble filera de teules pintades al voladís de la casa–, Can Cabrit i Can Ximarró. D’origen medieval, les tres conformaven una mena d’alqueria i una cavalleria, dels Bestard de la Torre.

Finalment, en arribar a la cruïlla de Can Arabí , tombarem a la dreta en direcció a l’estació del tren de Binissalem, on acabarem la nostra caminada.

 

Data

30/10/2022

 

 

Dificultat

Fàcil

p

Consells

Portar berenar, aigua, sabata de muntanya.

Una bona opció per arribar al punt de trobada pot ser agafar el tren.

 

}

Hora d'inici

 9:00 h.

 

 

+

Distància

12 km.

N

Inscripcions (fes clic)

Cost

Socis (bono i quota) : 5 € – No socis: 10€

+

Assegurança (no federats) 3€

Durada

4:00 h.

Lloc de trobada ruta

Estació del Tren de Binissalem

Carrer de Gaspar Vallès, 44, 07350 Binissalem

(enllaç Google Maps)

Pin It on Pinterest

Share This