Torrent de Santa Ponça (Calvià)

Aquest dissabte dia 13 durem a terme la primera excursió del 2024. Ens espera un any ple de passejades per tota la nostra illa.

Vos proposam una ruta pels camins dels voltants del torrent de Santa Ponça, o com se’l coneix també, torrent Vial o torrent de Galatzó. Partirem de la urbanització de Galatzó, just girant a la dreta del Molí de Santa Ponça. 

El torrent de Galatzó s’origina a la finca pública de Galatzó (Calvià), en la confluència de diversos barrancs que flueixen de la mola de l’Esclop i del puig de Galatzó. Desemboca a la platja de Santa Ponça, després de creuar la urbanització homònima.

La singularitat d’aquest torrent, a part de l’òbvia riquesa ecològica, radica en dues coses: la primera és que durant tot l’any hi podem trobar aigua que hi davalla, un fet poc comú a Mallorca, que fa que la seva conservació sigui encara més important, i la segona és que al torrent hi podem trobar un dels pocs boscos caducifolis que tenim a Mallorca.  Alguns dels seus trams estan catalogats com a Àrea Natural d’Especial Interès i Paisatgístic (ANEI, ARIP) i hi podem trobar vegetació típica d’ambients de ribera com freixedes, àlberedes, canyissars i jonqueres.

El punt del començament coincideix amb un gran aljub i una síquia de conducció d’aigües. Baixant cap el torrent, trobarem l’antic camí carreter de Calvià que transcorr just seguint el torrent. Veurem estructures, ja en desús, relacionades amb l’aprofitament de l’aigua.

Seguirem i el camí avançarà per dins el Barranc dels Cohams. Més envant deixarem el torrent per sortir al Camí de Son Pillo. Ens aproparem al poble de Calvià a on farem una aturada per berenar.

A la tornada, anirem a cercar de nou el torrent però a l’inici trobarem un desviament a l’esquerra que ens permetrà gaudir d’un paissatge de camps de conreu diferent al de l’anada, sempre en paral.lel al torrent, però una mica més amunt. 

La inscripció és obligatòria.

 

 

Data

13/01/2024

 

 

Dificultat

Fàcil

p

Consells

Portar berenar, aigua, sabata esportiva. 

Portar “xubasquero” i roba d’abric.

Portar sabates de recanvi, pot ser que hi hagi fang.

Si necessites material, roba o calçat pots consultar la web de la botiga PassaPassa o visitar la nostra botiga del Secar de la Real.

 

}

Hora d'inici

 9:00 h.

 

 

+

Distància

11 km.

N

Inscripcions (fes clic)

Cost

Socis (bono i quota) : 5 € – No socis: 10€

+

Assegurança (no federats) 3€

Durada

4h.

Lloc de trobada ruta

Al aparcament de l’entrada de la urbanització des Galatzó (a la dreta del Molí de Santa Ponça)

(enllaç Google Maps)

Pin It on Pinterest

Share This